38 Important Gk Question and Answer For All Competitive Exam

38 Important Gk Question and Answer For All Competitive Exam   

For SSC, BANKINGH, CLAT, RAILWAYS, RPSC, BPSC, UPSC, MPPSC, MPSC, KPSC, TNPSC, GPSC etc Exams.

Important Gk Question and Answer For All Competitive Exam

 1: What is the state animal of Punjab?

Ans: Blackbuck

 

2: Who gave the first budget after independence in India?

Ans: RK Shanmukham Chetty

 

3: Which is the largest desert in the world?

Ans: Sahara

 

4: When did Maharashtra and Gujarat become states?

Ans: 1 May 1960

 

5: Where is the White House?

Ans: Washington, DC

 

6: Tokyo is the capital of which country?

Ans: Japan

 

7: Where is Fatehpur Sikri?

Ans: Uttar Pradesh

 

8: Who discovered the electron?

Ans: JJ Thompson

 

9: In which session was the national anthem of India sung for the first time?

Ans: Calcutta Session

 

10: Who climbed Mount Everest 24 times?

Ans: Kami Rita Sherpa

 

11: Where is Gandhi Stadium?

Ans: Jalandhar

 

12: Who is the brand ambassador of Fair & Lovely?

Ans: Yami Gautam

 

13: Who founded the city of Jaunpur?

Ans: FIROZ Shah Tughlaq

 

14: When was Gurunanak Dev born?

Ans: 29 November 1469

 

15: Who is the CEO of Google?

Ans: Sundar Pichai

 

16: CEO of Mobikvik?

Ans: Bipin Preet Singh

 

17: Between whom was the Battle of Mandasaur fought?

Ans: The Battle of Mandasaur took place in Mandasaur, India between the army of the Maratha Empire and Jai Singh II of Amber

 

18: When was the first Chandrayaan launched?

Ans: 22 October 2008

 

19: Who is the CEO of Nokia?

Answer: Pekka Lundmark

 

20: How many articles are there in the Indian Constitution?

Answer: 470 articles

 

21: What acid is found in the human stomach?

Answer: HCl

 

22: What is the Tyndall effect?

Answer: Tyndol is effected by particles in colloids or in very fine salutation

 

23: I GB = ___MB

Ans: 1024

 

24: Who gave the slogan “Inquilab Zindabad”?

Ans: Bhagat Singh

 

25: When was the first radio broadcast in India?

Ans: June 1923

 

26: Who was the PM of India in 1977?

Ans: Morarji Desai and Indira Gandhi

 

27: What process is used to increase the stiffness of rubber?

Answer: Vulcanization

 

28: Who is the first Muslim director of INC?

Ans: Badruddin Tayebji

 

29: How many members are there in UNO?

Ans: 193

 

30: Which is the cleanest city in India?

Ans: Indore

 

31: Who wrote the book “Why am I a Hindu”?

Ans: Shashi Tharoor

 

32: Which film won the Oscar Award in 2018?

Answer: The Shape of Water

 

33: When was the Human Rights Commission established in India?

Ans: October 12, 1993

 

34: What is laughing gas??

Answer: Nitrous oxide

 

35: Which part of the heart is responsible for blood circulation?

Answer: Left ventricle

 

36: What is the complete form of TCP / IP?

Answer: Transmission Control Protocol / Internet Protocol

 

37: What is called kidney study?

Answer: Nephrology

 

38: What is the scientific name of opium poppy?

Ans: Papaver somniferum