44 National Laboratories And Research Institutions List Which Found in india (GK) | Current Affair |

All National Laboratories And Research Institutions List (GK). 

In This article, you will found a list of all national laboratories and research Institution names Wich Found in India All Over the states of India 

There Is a Total of 44 National Laboratories and Research Institution Name With State wise.

There Is a Total of 44 National Laboratories and Research Institution Name With State wise.


1)     National Aeronautical Laboratory
 Ans: Bangalore, Karnataka

 

2)     National Botanical Research Institute
 Ans: Lucknow, Uttar Pradesh

 

3)     National Chemical Laboratory
 Ans: Pune, Maharashtra

 

4)     National Environment Engineering Institute
 Ans: Nagpur, Maharashtra

 

5)     National Geophysical Research Institute
 Ans: Hyderabad, Telangana

 

6)     National Institute of Oceanography
 Ans: Panjim, Goa

 

7)     Central Building Research Institute
 Ans: Roorkee, Uttaranchal

 

8)     Central Drugh Resedarch Institute
 Ans: Lucknow, Uttar Pradesh

 

9)     Central Electro
 Ans:Chemical Research Institure
 Ans: Karaikudi, Tamil Nadu

 

10)  Central Electronics Engineering Research Institute
 Ans: Pilani, Rajasthan

 

11)  Central Food Technological Research Institute
 Ans: Mysore, Karnataka

 

12)  Central Fuel Research Institute
 Ans: Dhanbad, Jharkhand

 

13)  Central Glass and Ceramic Research Institute
 Ans: Jadhavpur, West Bengal

 

14)  Central Institute of Medicinal and Aromatic Plants
 Ans: Lucknow, Uttar Pradesh

 

15)  Central Leather Research Institute
 Ans: Chennai, Tamil Nadu

 

16)  Central Mechanical Engineering Research Institute
 Ans: Durgapur, West Bengal

 

17)  Central Mining Research Station
 Ans: Dhanbad, Jharkhand

 

18)  Central Road Research Institute
 Ans: New Delhi, Delhi

 

19)  Central Salt and Marine Chemical Research Institute
 Ans: Bhavnagar, Gujarat

 

20)  Central Scientific Instruments Organisation
 Ans: Chandigarh, Chandigarh

 

21)  Indian Institute of Chemical Biology
 Ans: Kolkata, West Bengal

 

22)  Indian Institute of Petroleum
 Ans: Dehradun, Uttaranchal

 

23)  Industrial Toxicology Research Centre
 Ans: Lucknow, Uttar Pradesh

 

24)  Bose Research Institute
 Ans: Kolkata, West Bengal

 

25)  National Metallurgical Laboratory
 Ans: New Delhi, Delhi

 

26)  Regional Research Laboratories
 Ans: Bhubaneshwer
 Ans: Orissa, Jorhat
 Ans: Assam, Jammu
 Ans: J &K, Hyderabad
 Ans: Telangana

 

27)  Structural Engineering Research Centre
 Ans: Roorkee, Uttaranchal;Chennai, Tamil Nadu

 

28)  Visvesvarayya Industrial and Technological Museum
 Ans: Bangalore, Karnataka

 

29)  High Altitude Research Laboratory
 Ans: Gulmarg, Jammu & Kashmir

 

30)  Indian Cancer Research Centre
 Ans: Mumbai, Maharashtra

 

31)  Seismic Research Centre
 Ans: Gaurividanur near Bangalore, Karnataka

 

32)  Central Marine Research Station
 Ans: Chennai, Tamil Nadu

 

33)  Central Research Laboratory
 Ans: Chennai, Tamil Nadu

 

34)  Centre for Cellular and Molecular Biology
 Ans: Hyderabad, Telangana

 

35)  Council of Scientific and Industrial Research
 Ans: New Delhi, Delhi

 

36)  Forest Research Institute
 Ans: Dehradun, Uttaranchal

 

37)  Indian Institute of Science
 Ans: Bangalore, Karnataka

 

38)  Indian Institute of Sugar Technology
 Ans: Kanpur, Uttar Pradesh

 

39)  Indian Space Research Organisation
 Ans: Bangalore, Karnataka

 

40)  Birbal Sahni Institute of Paleaobotany
 Ans: Lucknow, Uttar Pradesh

 

41)  All India Institute of Hygiene and Public Health
 Ans: Kolkata, West Bengal

 

42)  All India Malaria Institute
 Ans: Delhi

 

43)  Institute of Ayurvedic Studies and Research
 Ans: Jamnagar, Gujarat

 

44)  National Institute of Communicable Diseases
 Ans: New Delhi, Delhi

 

45)  Central Research Institute
 Ans: Kasauli, Himachal Pradesh

Also, Read It: 

List Of Bird Sanctuaries In India State wise

Multipurpose River projects in India All Important River Name

Banking Terminology – Important List Of Banking Terminology

110 Gk questions about cricket and ICC World Cup Indian Cricket Team