Daily Current Affairs Question and Answer : August 30, 2021

Table of Contents

 30 August 2021 Current Affairs

{tocify} $title={Table of Contents}

Daily Current Affairs Question and Answer : August 30, 2021


1. Which day is celebrated on 29th August in India?

Ans. national sports day

2. For the first time in the history of the Maharashtra Congress, how many transgenders have also been given important responsibility?

Ans. two

3. Who
got the ‘Best Song’ award at the Sixteen International Film Festivals 16IFF 2021?

Ans. I bow to o mother

4. Which state government has adopted Indian wrestling till the 2032 Olympics?

Ans. Uttar Pradesh

5. Who created history by becoming the first Indian to secure a medal at the Tokyo Paralympics?

Ans. Bhavinaben Patel

6. Which is the ‘Best Feature Fiction Film’ at the Sixteen International Film Festivals 16IFF2021?

Ans. the girl with the goat

7. Which country ended the evacuation operation in Afghanistan?

Ans. France

8. Which city has reached the first place in the world in installing the most number of CCTV cameras per square mile?

Ans. Delhi

9. Who got the ‘Best Short Fiction Film’ award at the Sixteen International Film Festivals – 16IFF 2021?

Ans. acce mater

10. Who got the National Award for Manufacturer of the Year Award?

Ans. Pyro & Hydro of Hindustan Zinc, Chanderia Lead Zinc Smelter, Dariba Zinc Smelter and Pantnagar Metal 

11. Which cricketer, who played for India, has retired from all forms of cricket?

Answer: Stuart Binny.

12. President Ram Nath Kovind has become the first President to visit Ram Lalla while in office, during which he has inaugurated the conclave?

Answer: Ramayana Conclave.

13. UCO Bank has announced to extend the tenure of which posts for two years?

Answer: MD & CEO.

14. Which female bowler from the Netherlands has made a new world record by taking 7 wickets in T20 match?

Answer: Frederic Overdick.

15. Today (August 30) is celebrated every year as which day?

Answer: National Small Industries Day.

16. Which former President of the International Olympic Committee has passed away at the age of 79?

Answer: Jacques Rogge.

17. In view of the Corona epidemic, till how long has the ban on international passenger flights been extended?

Answer: By 30 September.

18. How many new cases of corona have been reported in the country in the last 24 hours?

Answer: 42,909 (380 deaths).

19. Which 19-year-old Indian shooter has won the gold medal in a 10m air rifle at Tokyo Paralympics?

Answer: Avni Lakhera.

20. Which app has been launched by Sports Minister Anurag Thakur on National Sports Day celebrated yesterday?

Answer: Fit India App.

21. 30 August – Small Industry Day

Small Industry Day is observed on 30 August per annum to support and promote small-scale industries. Do you know that tiny scale industries are privately owned small corporations or manufacturers with limited resources and manpower?

22. 30 August – Janmashtami 

It will be celebrated on 30 August this year. Janmashtami festival marks the birth of Lord Krishna who is lovingly known as Kanha. He is considered one of the foremost powerful human incarnations of Lord Vishnu. Dahi Handi is one of the foremost festive events of the Janmashtami celebration.