22101 English MSBTE Winter Exam McQ Full Syllabus All Courses

SELECT APPROPRIATE ANSWERS FOR THE FOLLOWING QUESTIONS:

 SHIVAS BLESSING

1.  What is the meaning of “Comprehend‟?

a.  To think                                              

b. to write something

c. to analyze and understand                       

d. to speak something

Answer: – Option C

2.  Which of the following is the correct full form of the acronym: IIM

a.  Indian Institute of Materials 

b. International Institute of Management

c. Indian Institute of Management 

d. Indo International Management

Answer: – Option C

3.  Who helped Shiva in paying the fees of his school?

a.  Shivas mother  

b. Uncle Krishna Vedavyasa

c. Shiva‟s sister  

d. Shiva‟s friends

Answer: – Option B

4.  Shiva got Admission for MBA in…..

a.  IIM Calcutta

b.  IIM Banglore

c.  IIM Ahmadabad

d.  IIM Hyderabad

Answer: – Option A

5.  Shiva Kumar‟s father‟s name was:

a.  Nagendra                                                      

b. Manavendra

c. Virendra                                                        

d. Shivendra

Answer: – Option A

6.  Shiva joined IIM Calcutta in the year:

a. 2011                                                            

b. 2013

c. 2012                                                            

d. 2014

Answer: – Option B

7.  Shiva got into an engineering college and chose to engineer.

a.  Electronics 

b. Computer

c. Mechanical 

d. Information and technology

Answer: – Option B

8.  Shiva topped his school in which board?

a.  MSBTE                                               b. ICSE

c. CBSE                                                 d. SSC

Answer: – Option B

9.  Shiva‟s Mother Advised shiva…..

a.  Do Smart work

b.  Enjoy Yourself when you Afford it

c.  Don‟t Study

d.  Enjoy your life Fullest

Answer: – Option B

10.  Shiva‟s Elder Sister‟s name was……….

a.  Manjusha

b.  Yogeshwari

c.  Amruta

d.  None of the above

Answer: – Option B

11.  What was Shiva‟s Strategy of study in the free period?

a.  Go to canteen

b.  Gossip

c.  Teach academically weak students

d.  Study in Library

Answer: – Option C

12.  Which Advise Krishna Vedvyasa give to Shiva?

a.  Don‟t take Job at Wipro as Software Engineer go for IIM

b.  Enjoy your life

c.  Don‟t be disturbed with Other

d.  None of the above

Answer: – Option A

13.  Shiva‟s Mother Advised shiva…..

a.  Do Smart work

b.  Enjoy Yourself when you Afford it

c.  Don‟t Study

d.  Enjoy your life Fullest

Answer: – Option B

     GRIND

1.  It took 19 years to become an overnight success to

a. Shiva 

b. Christiano Ronaldo

c. Mohammed Ali 

d. Lionel Messi. 

Answer: – Option B

Answer: – Option D

2…… was depressed & homesick

a. Mohammed Ali 

b. Usain Bolt

c. Lionel Messi                                         

d. Christiano Ronaldo

Answer: – Option D

3.  What is the meaning of the word ‘alleviate’

a.  to make something less strong or bad          

b. to make something strong or bad

c. to make someone less strong or bad 

d. None of above

Answer: – Option C

4.  The world record holder for sprinting is——.

a.  Mohammad Ali 

b. Usain Bolt

c. Ronaldo                                                        

d. Lionel Messi

Answer: – Option B

5.  Which actor said, “Talent is what you got naturally”.

a.  Tom Cruise 

b. Will Smith

c. Leonardo DiCaprio 

d. Tom Hanks

Answer: – Option B

6.  Who is Walter Edward Dandy?

a.  a famous physicist 

b. A famous footballer

c. A famous Neurosurgeon 

d. A famous social worker

Answer: – Option C

7.      Usain Bolt Complete 100 meters in just……

a.  2.58 second

b.  9.80 second

c.  9.58 Second

d. 6.5

Answer: – Option C

8.      Who was one of the three founding father of Neurosurgery?

a.  Walt Whitman

b.  Walter Edward Dandy

c.  Shakil Ahmad

d.  John Kits

Answer: – Option B

9.      Ronaldo‟s Father was a………

a.  A rich businessman

b.  A kitman in a Local football team

c.  Government Emplyee

d.  Public Servent

Answer: – Option B

10.   Dr. APJ Abdul Kalam Was…………. President of India

a.  10th

b.  12th

c.  11th                 

d.  9th

Answer: – Option C

11.   Having a Dream is half battle win next part is………

a.  Radical Action

b.  Proper Planning

c.  Day dreaming

d.  None of the above

Answer: – Option A

12.   What was Mohammed Ali‟s Replied to Journalist?

a.  I play for Enjoyment

b.  I don‟t count my Sit ups but start counting when it‟s Paining

c.  Sport is enjoyment

d.  None of the Above

Answer: – Option B

13.   In which Family Dr. APJ Abdul kalam was born?

a.  Rich Family

b.  Fisherman‟s Family

c.  Middle class Family

d.  None of the above

Answer: – Option B

14.   Finally Ronaldo got selected in……

a.  Sporting Lisban

b.  Local Football

c.  American Football Team

d.  None of the above

Answer: – Option A

15.   Legends are the one who…………. with life

a.  Gambled

b.  Enjoy

c.  Underestimate

d.  None of the above

Answer: – Option A

16….. used to distribute newspapers in his younger age.

a. JRD Tata                                                       b. Gurmeetsingh

c. Dr.APJ Abdul Kalam                                         d. Walter Edward Dandy

Answer: – Option C  

JRD TATA

a. Homi Homi Bhabha                                          b. JRD Tata

c. Nani Palkhivala                                               d. Sumant Moolgaokar

Answer: – Option B

3.  JRD became the fourth chairman in the year:

a. 1904                                                            b. 1939

c. 1938                                                             d. 1993

Answer: – Option C

4.  There was an economist such as…… in JRD’s team :

a.  Homi Bhabha                                                 b. Russi Modi

c. D.R.Pendse                                                   d. Sir Homi Modi

Answer: – Option C

5.  What is the meaning of the word ‘conglomerate’?

a.  a large firm made up of several companies               

b. a device made up of several different metals

c. a person who has several different responsibilities          

d. None of above

Answer: – Option A

6.  An entrepreneur is:

a.  A person with good skills                                    b. A self-made businessmen

c. An employee                                                  d. A decent person

Answer: – Option B

7.  JRD Tata brought                   to India.

a.  commercial aviation                                            b. tata motors

c. First car                                                         d. First Locomitive

Answer: – Option A

8.  Under JRD Tata‟s Leadership the Company‟s assets Climb from……to……..

a.      68 cr to 5000 cr

b.      62 (620 million) to 10,000 (100 billion)

c.      54 cr to 7000 cr

d.      None of the above

Answer: – Option B

9.      Tata Steel become one of the earliest companies in India to have….

a.      A greatest Ambition

b.      A large Economic firm

c.      A dedicated human resource department

d.      A big joint of Industry

Answer: – Option C

10.   Sometime JRD Tata referred as………….

a.Emplyee‟s Boss

b.  Chairman‟s Chairman

c.  Strict Boss

d.  None of the above

Answer: – Option B     A MESSIAH FOR THE ABANDONED SICK

1.  Charitable or helpful person is called:

a.  Samaritan                                              b. An amputee

c. Charitable foundation                                 d. None of above

Answer: – Option A

2.  Who of the following played the role of nurse, doctor, provider & kin at once?

a.  Krishna                                                         b. JRD Tata

b.  Walter Dandy                                                 d. Gurmeet Singh

Answer: – Option D

3.  Gurmeet Singh used to visit…..

a.  abandoned patients                                           b. Poor students

c. Doctor & Nurses of hospital                                 d. None of above

Answer: – Option A

4.  Gurmeet Singh was…… years old

a.  40 years- old                                                  b. 60 years- old

c. 90 years – old                                                 d. 20 years- old

Answer: – Option B

5.  Government hospital ward in Patna is how many years old? 

a. 90  

b. 190

c. 19                                                                

d. 15

Answer: – Option A

6.  Gurmeet Singh helps patient of.

a.  road side huts                                                 b. lawaris people on signals

c. a private hospital in patna                                   d. government hospital ward in Patna

Answer: – Option D

7.  How Much Monthly Earning Gurmeet singh‟s Brother give to Abandend Patient?

a.  10 Percent

b.  20 Percent

c.  15 Percent

d.  None of the above

Answer: – Option A

8.  What is the Name of the hospital where Gurmeet Singh served?

a.  AIMS Hospital

b.  Patna Medical College and Hospital

c.  Bihar hospital

d.  None of the above

Answer: – Option B

9.      Gurmeet Singh has not been on a vacation for…..

a.  15 years

b.  17 years

c.  13 years

d.  20 years

Answer: – Option C

10.   Why was Manju Weeping on the Cold Floor?

a.  Because she has not Money

b.  Her husband left her alone

c.  She was bitten by a rat

d.  None of the above

Answer: – Option C

11.   Farhan become an Amputee fortnight ago……

a.  Because he had surgery

b.  He wanted to be

c.  He was hit by a train near Patna

d.  None of the above

Answer: – Option C

12.   What is the Name of the ward where Gurmmet Singh Served?

a.  Medical Ward

b.  Lawaris Ward

c.  ICU ward.

d.  Special ward

Answer: – Option B

ELECTRONIC WASTE

a. Dangerous                                           b. Excellent

c. creepy                                                d. smooth

Answer: – Option A

1.  What is the meaning of “Contaminate‟?

a. To add something                                  b. To purify something

c. To filter a liquid                                      d. to make impure / to pollute something

Answer: – Option D

3. BAN is a……..

a. Multifunctional company                            b. Non-government Organization

c. Non-profit Organization                              d. None of above

Answer: – Option C

4.  BAN is a non-profit organization devoted to certifying :

a.  e waste                                                         b. e – stewards

c. E waste recycler                                              d. Electronics production

Answer: – Option B

5.  How much of electronic waste is disposed and recycled properly. a. 10%   b. 15%

c. 17%                                                             d. 13%

Answer: – Option D

6.  According to wirefly survey how many cellphone go in the trash every year in theUS?

a.  200 Million

b.  50 Million

c.  100 Million

d.  20 Million

Answer: – Option C

7.  What is the Name of the villege where 82 Percentage tested positive for leadpoisoning?

a.  Yanstun

b.  Shnghay

c.  Guiyu

d.  None of the above

Answer: – Option C

8.  Which organization provide certification for Recycler?

a.  Best Buy

b.  Basal Action Network (BAN)

c.  Government

d.  An NGO

Answer: – Option B

9.  What is the authentic retail option available for Recycling E-Waste?

a.  Best Buy

b.  Private Shops

c.  Any non-government organization

d.  None of the above

Answer: – Option A     

BE REMARKABLE

1.  Write the full form of the abbreviations: IQ, EQ, SQ.

a.  Intelligent quality, equal quality, same quality

b.  Intellig ence quotient, emotional quotient, situational quotient

c.  Intellectual quality, emotional quality, situational quality

d.  International quotient, equal quotient, same quotient

Answer: – Option B

2.  What is the meaning of HR department?

a.  Home Research                                      b. Human Research

c. Human Resource                                   d. Home Resource .

Answer: – Option C

3.  What is the meaning of the word prodigy….

a.  Talent person                                                 b. Child with Extraordinary talent

c. person of Hard work                                          d. Sacrifice

Answer: – Option B

4.  Students get good marks because of their…….

a.  IQ

b.  Strong Memory Power

c.  EQ

d.  None of the above

Answer: – Option B

5.  For the best result great——– is mandatory

a.      Study

b.      Individual Work

c.      Team work

d.      None of the above

Answer: – Option C

6. The HR People realized, mistakes were happening when……

a.  People were selected based on their Marks

b.  People were selected based on their Talent

c.  People were selected based on their IQ

d.  None of the above

Answer: – Option A

  ARUNIMA SINHA: A BIOGRAPHY

a. All India council of Medical sciences               b. All India institute of management studies

c. All India Institute of Medical Sciences              d. None of above

Answer: – Option C

1.  On the night of….. Arunima was on her way to Delhi from Lucknow.

a. 11 Oct.2011                                                   b. 11 Nov. 2011

c. 11 April,2011                                                  d. None of above

Answer: – Option C

2.  Name the academy started by Arunima Sinha.

a.  Shahid Chandrashekhar Azad Viklang Khel Academy b. Mahatma Gandhi Sports Academy

c. Mangal Pandey Viklang Khel Academy                      d. Shaheed Bhagat Singh Viklang Khel Academy

Answer: – Option A

3.  Arunima Sinha was awarded              in 2015.

a.  Bharat ratna                                                   b. Padmashri

c. Khel Ratna                                                     d. Padmabhushan

Answer: – Option B

4.      Arunima Sinha is the first Indian Amputee Who climb the……

a.  Himalaya

b.  Sahyadri

c.  Mount Evrest

d.  None of the above

Answer: – Option C

5.      What was the name of the train through which Arunima Sinha Was travelling?

a.  Zelam Express

b.  Indain Express

c.  Lucknow Express

d.  Padmavati Express

Answer: – Option D

6.      How many days Arunima took to climb the Mount Everest?

a.  60 days

b.  52 days

c.  45 days

d.  30 days

Answer: – Option B

7.      Arunima Sinha was gifted a gold chain by whom……..

a.  Her father

b.  Her relatives

c.  Her mother

d.  She herself

Answer: – Option C

8.      Who was the first Amputee who climb the Mount Everest?

a.  Rhonda Graham

b.  Arunima Sinha

c.  Bachendri pal

d.  Nancy Pol

Answer: – Option A

  SAVE YOURSELF

1.      What was Anish‟s Mother‟s name?

a.  Vishnu

b.  Laxmi

c.  Sarla

d.  None of the above

Answer: – Option C

2.      What was the Cause of Anish‟s Head Injury?

a.  Wearing earphones while Driving

b.  Talking on Mobile Phone while Driving.

c.  Not wearing helmet while driving

d.  Riding too fast…

Answer: – Option C

3.      Where did Anish complete his studies?

a.  England

b.  America

c.  Australia

d.  Scotland

Answer: – Option D

4.      Anish was Role model to……

a.  Everyone

b.  Vishnu

c.  Sarla

d.  None of the above

Answer: – Option B

5.      Anish Died after…….

a.  4.5 years

b.  3 years

c.  2 years

d.  1 years

Answer: – Option A

     DOER TO MENTOR

1.      Lal was the Chairman of…….

a.  World Company

b.  Global Corporation

c.  Multinational Company

d.  None of the Above

Answer: – Option B

2.      When Lal started an Organization……

a.  He was a Doer

b.  Mentor

c.  Leader

d.  Delegator

Answer: – Option D

3. is just like an orchestra conductor

A. A Delegator

b.  A Leader

c.  A Doer

d.  None of above

Answer: – Option B

4.  A Mentor means:

a.  a wise and trusted counselor or teacher

b.  a doer

c.  A person whom we cannot trust

d.  a cunning person

Answer: – Option A

5.  Doer to mentor is a story about:

a.  Mr. Pal

b.  Mr. Dakal

c.  Mr. Lal

d.  Mr. Shakal

Answer: – Option A

6.  Mr Lal was the chairman of which company?

a.  global corporation

b.  Infosys

c.  Reliance

d.  TCS

Answer: – Option A