Important events of freedom/struggle/national movement of indian

Important events summary of freedom/struggle/national movement of indian 

Important events summary of national movement of indian

 

Important events of national movement of indian

1)      1904 Important events
Ans:   Indian Universities Act passed

2)      1905  Important events
Ans:   partition of Bengal

3)      1906 Important events
Ans:   Muslim League established

4)      1907 Important events
Ans:   Surat session, split in Congress

5)      1909 Important events
Ans:   Marley-Minto reform

6)      1916 Important events
Ans:   Construction of Homeroom League

7)      1916 Important events
Ans:   Muslim League-Congress Agreement (Lucknow Pact)

8)      1917 Important events
Ans:   Movement in Champaran by Mahatma Gandhi

9)      1919 Important events
Ans:   Rowlatt Act

10)  1919 Important events
Ans:   Jallianwala Bagh Massacre

11)  1919 Important events
Ans:   Montague-Chelmsford Reforms

12)  1920 Important events
Ans:   Khilafat Movement

13)  1920 Important events
Ans:   Non-Cooperation Movement

14)  1922 Important events
Ans:   Chauri-Chaura scandal

15)  1927  Important events
Ans:   Appointment of Simon Commission

16)  1928 Important events
Ans:   Simon Commission to visit India

Bhagat Singh bomb blast in Central Assembly

17)  1929 Important events
Ans:   Congress demands complete independence

18)  1930 Important events
Ans:   Civil Disobedience Movement

19)  1930 Important events
Ans:   First Round Table Conference

20)  1931 Important events
Ans:   Second Round Table Conference

21)  1932 Important events
Ans:   Third Round Table Conference

22)  1932 Important events
Ans:   Announcement of communal electoral system

23)  1932 Important events
Ans:   Poona Pact

Quit India Movement

24)  1942 Important events
Ans:  Arrival of Cripps Mission

25)  1943 Important events
Ans:   Establishment of Azad Hind Fauj.

26)  1946 Important events
Ans:   Arrival of Cabinet Mission

27)  1946 Important events
Ans:   Election of Indian Constituent Assembly

28)  1946 Important events
Ans:   Establishment of Interim Government

29)  1947 Important events
Ans:   Mountbatten plan of partition of India

30)  1947 Important events
Ans:   Important events of Indian Independence National Movement

31)  1904 Important events
Ans:   Indian Universities Act passed

32)  1905 Important events
Ans:   partition of Bengal

33)  1906 Important events
Ans:   Muslim League established

34)  1907 Important events
Ans:   Surat session, split in Congress

35)  1909 Important events
Ans:   Marley-Minto reform

36)  1911 Important events
Ans:   Delhi court of British emperor

37)  1916 Important events
Ans:   Construction of Homeroom League

38)  1916 Important events
Ans:   Muslim League-Congress Agreement (Lucknow Pact)

39)  1917 Important events
Ans:   Movement in Champaran by Mahatma Gandhi

40)  1919 Important events
Ans:   Rowlatt Act

41)  1919 Important events
Ans:   Jallianwala Bagh massacre

42)  1919 Important events
Ans:   Montague-Chelmsford Reforms

43)  1920 Important events
Ans:   Khilafat Movement

44)  1920 Important events
Ans:   Non-Cooperation Movement

45)  1922 Important events
Ans:   Chauri-Chaura scandal

46)  1927 Appointment of Simon Commission

47)  1928 Important events
Ans:   Simon Commission to visit India

Bhagat Singh bomb blast in Central Assembly

48)  1929 Important events
Ans:   Congress demands complete independence

49)  1930 Important events
Ans:   Civil Disobedience Movement

50)  1930 Important events
Ans:   First Round Table Conference

51)  1931 Important events
Ans:   Second Round Table Conference

52)  1932 Important events
Ans:   Third Round Table Conference

53)  1932 Announcement of communal electoral system

54)  1932 Important events
Ans:   Poona Pact

Quit India Movement

55)  1942 Arrival of Cripps Mission

56)  1943 Establishment of Azad Hind Fauj.

57)  1946 आगमन Arrival of Cabinet Mission

58)  1946

Ans:   Election of Indian Constituent Assembly

59)  1946

Ans:   Establishment of Interim Government

60)  1947

Ans:   Mountbatten plan of partition of India

61)  1947 Important events
Ans:   Indian independence