List Of important battles in indian history pdf in english | List of important wars in Indian history

 List Of important battles in Indian history pdf in English | List of important wars in Indian history 

List Of important battles in indian history pdf in english | List of important wars in Indian history

 

1)       Battle of Haldighati – 1576 A.D.
Ans:
 Akbar’s forces headed by Raja Man Singh and Asaf Khan defeated Rana Pratap. Rana Pratap refused to surrender to the Mughal Power.

 

2)       Battle of Karnal – 1739 A.D.
Ans:
 Nadir Shah defeated Mohd. Shah.

 

3)       Battle of Plassey – 1757 A.D.
Ans:
 Lord Clive defeated Siraj-ud-Daula.

 

4)      Battle of Wandiwash – 1760 A.D.
Ans:
 The English forces defeated the French forces.

 

5)       Third Battle of Panipat – 1761 A.D.
Ans:
 Ahmed Shah Abdali defeated the Marathas.

 

6)       Battle of Buxar – 1764 A.D.
Ans:
 The English forces defeated the alliance of Nawab Mir Qasim of Bengal, Nawab Shuja-ud-daula of Awadh and Mughal Emperor Shah Alam II.

 

7)       First Anglo Mysore War – (1767-69 A.D.)
Ans:
 Hyder Ali defeated the English forces.

 

8)       Second Anglo Mysore War – (1780-84 A.D.)
Ans:
 Hyder Ali died in the battle (1782) and subsequently led by his son Tipu Sultan. The war concluded with the Treaty of Mangalore (1784).

 

9)       Third Anglo Mysore War – (1789-92 A.D.)
Ans:
 The English forces defeated Tipu Sultan. Treaty of Srirangapatnam was signed.

 

10)     Fourth Anglo Mysore War – 1799 A.D.
Ans:
 Tipu Sultan was defeated and killed by the English forces.

 

11)      Battle of Hydaspeas – 326 B.C.
Ans:
 Alexander defeated Porus.

 

12)     Kalinga War –261 B.C.
Ans:
 Ashoka defeated Kalinga.

 

13)     First Battle of Tarain – 1191 A.D.
Ans:
 Prithvi Raj Chauhan defeated Mohammed Ghori.

 

14)     Second Battle of Tarain – 1192 A.D.
Ans:
 Mohammad Ghori defeated Prithvi Raj Chauhan.

 

15)     Battle of Chandawar – 1193 or 1194
Ans:
 Muhammad Ghori defeated Jaichandra Gaharwar.

 

16)     First Battle of Panipat – 1526 A.D.
Ans:
 Babar defeated Ibrahim Lodi.

 

17)     Battle of Khanwa – 1527 A.D.
Ans:
 Babar defeated Rana Sanga.

 

18)     Battle of Ghaghra – 1529 A.D.
Ans:
 Babar defeated Mahmud Lodhi and Sultan Nusrat Shah.

 

19)     Battle of Chausa – 1539 A.D.
Ans:
 Sher Shah Suri (Sher Khan) defeated Humayun.

 

20)     Battle of Kannauj (or Bilgram) – 1540 A.D.
Ans:
 Sher Shah Suri (Sher Khan) defeated Humayun.

 

21)     Second Battle of Panipat – 1556 A.D.
Ans:
 Bairam Khan (representing Mughal Emperor Akbar) defeated Hemu.

 

22)     Battle of Talikota – 1565 A.D.
Ans:
 Ahmednagar, Bijapur, Golkonda and Bidar formed alliance and defeated the Vijaynagar empire.